znamenitosti

KORNATI

KORNATIKornatsko otočje je sa svojim sastavom od 147 otoka, otočića i grebena najveći arhipelag takve vrste u Jadranskom moru. Na sjeverozapadnom dijelu otočja, izloženog otvorenom moru, otočke obale su izuzetno strme, što najbolje ilustriraju grebeni Klobučar (visok 80m), Mana (visine 65m) i Rasip Veli (64m). Kao posljedica vapnenastog sastava stijena, na otočju ne postoje nikakvi izvori ili potoci pitke vode. U nekim depresijama čija su dna prekrivena crvenom zemljom, voda se zadržava tjekom gotovo cijele godine, dok se kišnica sakuplja pomoću cisterni.

PLITVIČKA JEZERA

PLITVIČKA JEZERAPlitvička se jezera sastoje od 16 međusobno povezanih jezera između vrha Male kapele i planine Plješevica na području Like. Sustav jezera je podijeljen na gornja i donja jezera. Gornja jezera, okružena gustim šumama i povezana brojnim slapovima, leže na dolomitnim stijenama, dok donja jezera u okružju rijetkog žbunja počivaju na vapnencu.


KRKA

KRKAKrka je rijeka koja izvire na zapadnim padinama Dinare i ulijeva se u more pokraj Šibenika. Na tom putu prolazi kroz uske i duboke kanjone, nailazi na stjenovite prepreke koje savladava prekrasnim slapovima od kojih su dva u gornjem toku visoka 10m. Zbog svojih ljepota, Krka privlači pažnju mnoštva posjetitielja iz čitavog svijeta, a samo 1990 godine bilo ih je 400,000.


ZADAR

ZADARZadar je povijesni grad Hrvatske star tri tisuće godina. Zadar je središte regije u kojoj se spaja sjever s jugom Hrvatske. Zadar je grad bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turističke tradicije i turističkog identiteta stvorenoga u sadašnjosti.

PAKLENICA

PAKLENICA Između najvišeg vrhunca Velebita (Vaganski vrh, 1758 m) i obale Jadrasnkog mora, na površini od 95 km 2 , prostire se Nacionalni park Paklenica. Najatraktivnije obilježje daju mu monumentalni kanjoni Velike i Male Paklenice, čije su okomite litice visoke i preko 400m, učinile Paklenicu svjetski poznatim alpinističkim odredištem.

SJEVERNI VELEBIT

SJEVERNI VELEBITNacionalni park Sjeverni Velebit proglašen je 09.06.1999. godine. Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Površina parka iznosi 109 km 2 , a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

VRANSKO JEZERO

VRANSKO JEZEROPark je velik 57 km 2 , a najveći dio 30,2 km 2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad- jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen na manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno vodom i predstavlja kriptodepresiju.

© 2014 Paradigma d.o.o. | HTML | CSS
Zadnja izmjena: 12.12.2017.